Podle Světové zdravotnické organizace (WHO World Health Organisation) je zubní kaz celosvětově nejčastějším onemocněním zubů. BASF SE, Ludwigshafen a OrganoBalance GmbH Berlin vyhlásily s novým produktem pro-t-actionTM boj původcům zubního kazu.
Základem této nové účinné látky jsou probiotické bakterie (lactobacily), které se váží na baktérie způsobující zubní kaz (Streptococcus mutans) a které jsou schopny je následně rozštěpit. Jakmile BASF a OrganoBalance identifikovali specifický kmen Lactobacillus paracasei, společnost BASF vyvinula vlastní výrobní proces, který umožňuje využít účinnou látku v produktech každodenní ústní hygieny jako jsou zubní pasty, ústní vody, bonbóny, pastilky a žvýkačky.
Baktérie způsobující zubní kaz jako je Streptococcus mutans se zachytávají na povrchu zubu, kde přeměňují cukr z potravy na kyseliny. Ty pak napadají zubní sklovinu a redukují minerály chránící zub, což vede k tvorbě zubního kazu. Rozsáhlé testy prokázaly, že aktivní složka pro-t-actionTM má schopnost přesně zacílit baktérie způsobující kaz, uchytit se na nich a vytvořit s nimi shluk. Takto vzniklé hrudky obsahující bakterie se pak jednoduše spolknou nebo vypláchnou při čištění zubů. Účinná látka začíná působit v ústní dutině již po deseti sekundách. Produkt pro-t-actionTM, který má neutrální chuť a pH a je bez vůně, pomáhá udržovat v ústní dutině zdravou a prospěšnou mikroflóru.
Aktivní látka L. paracasei v pro-t-actionTM je přirozenou účinnou látkou se specifickým a selektivním způsobem účinku. Mikroorganizmy procházejí fermentací a po vypěstovaní stabilizací, pasterizací a sušením. Produkt pro-t-actionTM prošel tak jako ostatní produkty BASF komplexním testováním bezpečnosti a toxikologických účinků.
Vývoj pro-t-actionTM je součástí výzkumu a pokroku BASF v rámci bílé technologie jinak také nazývané průmyslová biotechnologie. Tento výzkum se zaměřuje na nové produkty a procesy enzymové katalýzy, vývoj nových produktů na přírodní bázi a vyšší využívání obnovitelných zdrojů surovin.