05 Březen 2008

Novinky z řady technologie Freshline® určené na chlazení a mražení potravin pomocí dusíku představuje na letošním veletrhu Salima společnost Air Products, přední světový dodavatel technických plynů a souvisejícího technologického vybavení, působící také na českém a slovenském trhu. Kryogenní metoda chlazení a mražení potravin s využitím dusíku, na níž jsou technologie od Air Products založeny, patří ve světě k nejmodernějším způsobům chlazení a mražení a jejích využití v potravinářství rychle roste. Kromě vyšší kvality chlazených a mražených potravin je jejich hlavní výhodou rychlost - zchlazení trvá několik sekund, zmražení v řádech minut. Díky této rychlosti může být mražení a chlazení součástí technologického procesu výroby potravin. Své uplatnění najdou jednotlivé výrobky z řady Freshline především v pekárenském, mlékárenském, masném a nápojovém průmyslu.

Mezi představované produkty patří především tunel Freshline® TRS, který je speciálně konstruován pro kontinuální povrchové chlazení povrchové vrstvy čerstvých i tepelně zpracovaných výrobků před krájením na plátky nebo porcováním. Jeho uvedením na trh společnost reagovala na stále častější využití vysokorychlostních krájecích zařízení v potravinářské výrobě. Tunel je nenáročný na podlahovou plochu a je schopen mrazit rychlostí až 1200 kg potravin za hodinu. K novinkám na českém trhu patří také zchlazovač majonéz a omáček Freshline® Continuous Sauce Chiller, který využívá technologii přímého vstřikování kapalného dusíku k prudkému zchlazení majonézy a jiných omáček v průběhu jejich výrobního procesu, který pak není nutné přerušovat.

Společnost Air Products dále nabízí technologii Freshline® LIN-IS, unikátní softwarové řešení přímého vstřikování dusíku s automatickým přizpůsobením výkonu chlazení změnám provozních parametrů, a technologii potahování potravin Freshline® Tumbler pro výrobce hotových jídel, která umožňuje rovnoměrně potáhnout základní produkt (např. mraženou zeleninu) omáčkou nebo směsí koření. Do nabídky Air Products dále patří speciálně konstruovaný mísič Freshline® Mixer, díky kterému je možné masové produkty mísit a chladit rovnoměrně, aniž by vznikaly nežádoucí shluky.

Air Products také nabízí kompletní škálu ochranných atmosfér pro balení všech druhů potravinářských produktů. Nabídku společnosti pak doplňuje mrazicí tunel Freshline® QF umožňující zmrazovat širokou škálu produktů rychlostí 100 – 3 000 kg/hod, mrazící skříň Freshline® Batch, vysoce výkonný tunel Freshline® VT a technologie Freshline® Rotary, která je speciálně určená pro tzv. šokové mražení.

Díky rychlému chlazení či mražení je pomocí zmíněných technologií v potravinách zadržována vlhkost - nedochází tedy ke ztrátám způsobeným vysušováním produktů a naopak se zvyšuje výnosnost výrobního procesu. Technologie z řady Freshline současně při mražení zamezují tvorbě krystalků ledu a díky rychlosti mražení pokrmy vzájemně nepřimrzají, čímž vznikají vizuálně atraktivní a vysoce jakostní produkty. Dochází rovněž k redukci mikrobiálního rozmnožování a oxidačních reakcí, čímž se minimalizuje riziko kažení a u mraženého masa se snadněji udrží jeho textura. Využití dusíku v neposlední řadě pomáhá snížit náklady na pracovní sílu, protože zkracuje dobu ruční manipulace.

www.airproducts.cz