12 Leden 2006

pekarny_1.gifSpolečnost Technicoat s.r.o. je specialista v oblasti povrchových úprav technickými povlaky. Svoje výrobní know-how získala v průběhu 25 let provozu. Zabývá se nanášením technických povlaků na zakázku. Za použití moderních technologických zařízení aplikuje fluorplastové povlaky (PTFE, PFA, FEP, ETFE, ECTFE, MFA) a dále povlaky PA-11, PE a další. Díky technické vyspělosti obdržel Technicoat, jako první firma ve střední a východní Evropě licenci firmy DuPont pro nanášení fluorplastových povlaků TEFLON ® "DuPont Licensed Industrial Applicator.

Jednou z možných aplikací těchto povlaků je využití v potravinářském průmyslu, kde v posledních letech došlo k výraznému zpřísnění hygienických norem, což v důsledku vede k širšímu uplatnění povrchových úprav teflonovými, odborně flurplastovými povlaky. Povrchová úprava těmito materiály má řadu vynikajících vlastností jako je nepřilnavost, odolnost vůči vysokým a extrémně nízkým teplotám a odolnost celé škále korozních činitelů. Fluorplastové povlaky určené pro potravinářský průmysl splňují požadavky hygienických norem pro styk s potravinami a pitnou vodou. Mezi nejrozšířenější materiály patří povlaky Teflon®. Povrchová úprava Teflonem prokazatelně vede k ekonomickým úsporám a výsledný efekt se odrazí i na kvalitě finálního výrobku.
V oblasti pekárenství a cukrárenství se vynikajících nepřilnavých vlastností teflonových povlaků využívá v povrchové úpravě pečných forem a bagetových plechů. Nejrozšířenější je pak využití povlaků Teflon® v provozech s kontinuální a vícesměnnou výrobou chleba ve formách a pečiva (baget a veček).
V pekařském oboru si teflonové povlaky našly své pevné místo díky odbourání technologických problémů spojených s připékáním výrobku k povrchu plechů a forem. Výsledným efektem je snadné čištění a snížení potřeby nebo úplné vyřazení používání olejů.
Mimo pekařské formy a plechy se teflonovými povlaky ošetřuje i povrch osazovacích žaluzií, násypek, šnekových dopravníků, raznic, válečků, vodících segmentů či nožů pro porcování chleba.
V oblasti gastronomie se nepřilnavé teflonové povlaky využívají na profesionálních pánvích, průmyslových pečných pánvích a pečných deskách. U zákazníků je také velmi žádané povlakování nádob pro výrobu a prodej salátů a pomazánek.
Výroba cukrovinek se dnes také neobejde bez nepřilnavých povlaků. Typickým příkladem jsou formy na výrobu nečokoládových cukrovinek a válce na vykrajování sušenek.
Ve všech typech potravinářské technologie se při dopravě sypkých hmot (potrubí,skluzy, turnikety) využívá velmi dobrých kluzných vlastností teflonových povlaků. Jejich odolnost vůči korozi se uplatňuje například při ochraně povrchů proti působení roztoků chloridu sodného.
Srovnáme- li teflonové a silikonové povlaky, teflonové povlaky vykazují výrazně delší životnost. Plně funkční vlastnosti si podle informací spol. DuPont, která je majitelem ochranné značky Teflon® a výrobcem tohoto materiálu, zachovávají povlaky Teflon® ještě po 2500 až 4000 pečných cyklech. U silikonových povlaků dochází ke snížení funkčních vlastností po 350 až 400 pečných cyklech.
Dalšími aplikacemi, kde je využíváno fluorplastových povlaků jsou nejrůznější odvětví průmyslu, chemického, farmaceutického, ale i energetického.
Další informace najdete na: www.teflon.com či www.technicoat.cz .